Bedömning år 6

Det här är en tolkning av kunskapskraven kopplade till uppgiften att sy ett pennskin. Titta gärna på kunskapkraven också!                
                        E                                                       C                                                  A

Din design styrs av tillfälligheter snare än din ditt kunnande.

Tygval, idé och sömnad påverkar pennskrinet till viss del. 

 Din design styrs av ett gott kunnande av hantverket. 

 

Tygval, idé och sömnad påverkar pennskrinet tydligt.

Din design styrs av ett stort kunnande av hantverket.  

Tygval, idé och sömnad är genomtänkt och påverkar mycket tydligt pennskrinet. 


Du behöver handledning att använda symaskinen, klippa raka kanter och nåla.  

Du kan självständigt använda symaskinen, klippa raka kanter och nåla.

Du kan med precision använda symaskinen, klippa raka kanter och nåla.  

Motivera “Jag väljer att sy ett pennskrin som är platt  för att det är snyggt och för att uppgiften är att vi ska sy ett pennskrin”

Motivera “Jag väljer att sy ett platt pennskrin men förlänger det så att jag får plats med en liten linjal. Jag väljer att dekorera med textilfärg och knappar.”

Motivera “Jag väljer att rita ett eget pennskrin som är runt. Jag ska placera dragkedjan mitt på så att det blir lättare att sy fast dragkedjan. Jag dekorerar mitt pennskrin med broderi.”

Du gör exakt något som läraren visa eller som någon klasskamrat gör..

Du gör något som läraren läraren visar men förändrar formen lite.

Du hittar på en egen modell.

Efter handledning från läraren konstaterar du “Då ska jag alltså göra så här...!”

Du föreslår ett sätt eller en åtgärd som du diskuterar med läraren.

Du förseslår ett lämpligt sätt eller åtgärd för läraren.

Omdöme “Jag har lärt mig att sy ett pennskrin och jag kan bli bättre på att trä symaskinen. Jag blev nöjd med min inplastade bild eftersom det är mitt favoritlag. Mitt pennskrin är blått och gult och formen är som en rektangel. Materialet är bomullstyg, dragkedja, sytråd, plast och pappersbild. Jag slarvade lite med sömmarna runt den inplastade bilden för jag ville bli klar snabbt,

Omdöme “Jag har lärt mig att rita en egen mall. Jag behöver träna på att tänka ut själv vad jag ska göra innan jag frågar min lärare. Jag är mest nöjd med med broderi. Färgerna är gult, blått och orange och formen är 3d - rektangel - som en liten låda.  Materialen är bomullstyg, dragkedja, sytråd, märkgarn och klistertyg. Jag är nöjd med mitt arbete eftersom jag har försökt att vara så noggrann jag kan”

 Omdöme “Jag har lärt mig att använda textilfärg och vad en schablon är. Jag kan bli bättre på att dokumentera direkt efter varje moment. Mest nöjd är jag med cirklarna som jag sydde fast på sidorna. Mitt pennskrin är sytt i ett tyg som har ett mönster i färgerna gult,svart och rött. Dragkedjan är gul och mitt borderi är svart. Pennskrinet är cylinderformat och materialet är bomullstyg, dragkedja, klistertyg, sytråd och textilfärg. Arbetet har blivit bra eftersom jag har sprättat och sytt om när det inte blev bra. “